Bel ons:+31 (0)72-5403034

Onze diensten

Onze Historie

Als sinds 1878 een innovatieve, betrouwbare, duurzame en klantgerichte totaal oplossing voor al uw logistieke wensen

Stad Alkmaar kent een lange historie. In 1878 is het bedrijf begonnen als beurtdienst. Door de slechte verbindingen over land in die tijd waren schepen een beter vervoermiddel dan wagens en rijtuigen. Met een boot vervoerden we goederen volgens een strakke dienstregeling vanaf het Damrak in Amsterdam via de Zaanstreek naar het Luttik Oudorp in Alkmaar. Beurtschippers moesten ‘op hun beurt’ wachten met het laden van een vracht en ‘om de beurt’ mochten ze afvaren. Daar komt de naam beurtvaart vandaan.

De boot Stad Alkmaar

Elke boot had bij het Damrak zijn eigen steiger en eigen bestemming. Onze boot lag aan de Alkmaar-steiger en heette de ‘Stad Alkmaar’. Daar ligt de basis van ons familiebedrijf. Het begon met een zeilbootje, later werd dat een stoombootje en nog later een motorbootje. Aan boord werden zeer uiteenlopende vrachten vervoerd. Van bedden, tot vaten bier, brandstof, teer, suiker en stroop. En vanuit Alkmaar gingen natuurlijk de kazen terug naar Amsterdam.

Vrachtwagens vervangen de boten

Het transport van de loswal aan het Luttik Oudorp naar de eindontvangers gebeurde met handkarren en paard met wagens. Later werd het natransport door vrachtwagens uitgevoerd. Ook die droegen de naam ‘Stad Alkmaar’. Toen het wegennet in Nederland sterk verbeterde, zijn de boten langzaam helemaal vervangen door vrachtwagens. Rond 1960 zijn de laatste vaarten uitgevoerd.

Landelijke en internationale distributie

In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw komt de 24-uurs economie op gang en ontstaat de vraag naar een landelijk dekkend distributienetwerk. We hebben de samenwerking gezocht met een aantal partijen binnen Nederland en vervoeren nu vijf dagen in de week zo’n 2.500 zendingen per dag met bestemming Nederland en het grootste deel van Europa.